Hva kan du gjøre dersom du ikke har det bra hjemme?

Blir du slått eller truer noen med å slå deg?
Er det noen som tar på deg på en måte som er ubehagelig eller ulovlig?
Drikker foreldrene dine ofte og er fulle?

Hva skjer når jeg ringer?

Du får snakke med en voksen som ønsker å hjelpe deg. Hvis du er veldig redd kan vi ta kontakt med politi eller legevakt der du bor.

Ring også hvis du tror at noen andre barn har det vanskelig. Hvert år og hver eneste dag er det mange barn som trenger hjelp. Barn kan være redde fordi de har det vondt og vanskelig hjemme.

Fysisk vold er når noen slår deg, sparker, lugger, klyper eller gjør andre ting som gjør vondt på kroppen. Det er ulovlig at voksne slår eller gjør andre vonde og forferdelige ting mot barn. Voksne har ikke lov til å slå selv om barna har gjort noe galt. Voksne skal passe på at barna har det godt.

Barn blir utsatt for overgrep. Det betyr at en voksen koser med tissen din eller tar sin tiss mot din tiss eller din rumpe. Det er heller ikke lov at et barn må kose med tissen til en voksen. Selv om det kan føles godt, så er det ulovlig når voksne gjør dette mot barn.

Hvert år, og hver eneste dag, er det mange ungdommer som trenger hjelp. Ungdomstiden er årene som vi mennesker utvikler oss mest kroppslig og mentalt. For noen ungdommer er denne tida kjip og veldig vond. Ofte preget av vold, overgrep, psykisk mishandling og rusbruk.

Ungdommer kan være usikre på eget rusbruk, og noen er usikre på om foreldrene drikker for mye eller ruser seg på ulovlige rusmidler? Ungdommens eller familiemedlemmers rusbruk ødelegger ofte samarbeidet og stemningen hjemme. Rusen kan føre til at uønskede ting skjer. Ta kontakt, så kan vi kartlegge hva slags hjelp du og familien kan få.

Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes grenser. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn. Seksuelle overgrep inkluderer: uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. (Ung.no)

Om du ikke vil snakke med foreldrene dine om det, er det riktig og viktig å fortelle dette til andre voksne. Det er mange voksne som bryr seg om deg.

Hva med:

  • Læreren din?
  • Helsesøster på skolen?
  • Treneren eller lederen på klubben?
  • Naboen?
  • Foreldrene til en venn?

Hvis du vil snakke med barnevernet kan du kan ringe Siv på telefon 945 23 197 eller Wayni på telefon 489 95 634. På kvelden og natta kan du ringe til Barnevernvakten telefon 37 01 31 01.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge telefon 116 111 eller du kan ringe eller chatte med Røde kors, Kors på halsen Tlf. 800 33 321

Kontaktinformasjon

Barneverntjenesten Øst i Agder
Brokelandsheia 26, 4993 Sundebru (Gjerstad)
Telefon 479 93 333

Telefon sentralbord: 47 99 33 33

Postadresse: Barneverntjenesten Øst i Agder,Postboks 33, 4971 SUNDEBRU

Besøksadresse: Brokelandsheia 26, 4993 SUNDEBRU

Wayni Bergan
Teamleder - barn 0-6 år, undersøkelse/tiltak
Telefon 489 95 634
Siv Langerød-Erichsen
Teamleder - barn 7-18 år, undersøkelse/tiltak
Telefon 945 23 197