Gjerstad kommune har i en krisesituasjon ansvar for å delta i arbeidet med skadebegrensende tiltak for å sikre mennesker, miljø og materielle verdier.
Ved større ulykker og lignende skal det organiseres en samordnet innsats for å avgrense skadevirkningene. Normalt er det den sivile redningstjenesten, ledet av politiet eller det kommunale brannvesen, som rykker ut og takler branner, uhell og ulykker.
Gjerstad kommune har en overordnet beredskapsplan for hele kommunen og avdelingsvise beredskapsplaner.
Kommunens beredskapsplan er et nødvendig hjelpemiddel for å kunne reagere raskt, rasjonelt og effektivt i kritiske situasjoner.
Mål for beredskapsarbeidet i Gjerstad kommune er:
- Redusere sannsynligheten for at krisesituasjoner kan oppstå, håndtere krisesituasjoner og redusere konsekvenser av disse.
Kommunen har tatt i bruk et eget system for innbyggervarsling. Dette gjør det lett å få sendt sms/talemelding til en definert gruppe, eller alle, ved vannstengning, flom eller andre uforutsette hendelser.
Kriseledelsen
Kriseledelse kan etableres når
- hendelsen vil eller kan påvirke mange innbyggere i kommunen
- hendelsen krever tiltak fra flere kommuneområder
- hendelsen vil medføre et stort informasjonsbehov
Mindre hendelser håndteres på fagnivå.
Rådmann har ansvar og fullmakt til å etablere kriseledelse, ofte i samråd med medlemmene av kriseledelsen. Rådmannen er også beredskapskoordinator i Gjerstad kommune.
Ordføreren har ansvar for utadrettet kontakt med media.
Medlemmer i kriseledelsen: rådmann, ordfører, beredskapskoordinator, informasjonsleder/enhetsleder administrasjonsenheten, leder Evakuert- og Pårørendesenter/leder NAV og kommuneoverlege.
Nyttige lenker:
Varsom.no – varsel om flom og skredfare
Agder Energi – strømutfall og driftsforstyrrelser
Kriseinfo.no – viktig informasjon fra myndighetene til befolkningen før, under og etter kriser