Tiltak i Gjerstad

Skole og barnehage i Gjerstad fortsetter på gult nivå (oppdatert 14.1.22)

På grunn av den lokale smittesituasjonen for tiden fortsetter Abel skole og Visedal barnehage på gult nivå. Det gjøres en ny vurdering av dette i uken som kommer.

For å bremse smittespredning er dette viktig nå

 • Følg med på nasjonale råd om hvordan du begrenser smitte
 • Hold deg hjemme hvis du er syk – det er også andre virus i omløp nå. Vi ønsker å begrense all smitte så mye som mulig.
 • Hold barna hjemme fra skole og barnehage dersom de er syke.
 • Ta en hurtigtest dersom du føler deg syk. Ha gjerne hurtigtester i beredskap hjemme. Dersom du får en positiv hurtigtest er det viktig at du bestiller time til en PCR-test.

Når skal du bli hjemme på grunn av sykdom? 

 • Symptomer på luftveisinfeksjon kan begynne med vage symptomer som for eksempel hodepine og tett nese, eller mer klassiske influensalignende symptomer som som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand. Symptomene kan være tegn på covid-19. 
   
 • Det er særlig viktig at du holder deg hjemme i det du får de første tegn på akutt luftveisinfeksjon. Du er mest smittsom de første dagene med symptomer. Vage symptomer kan være vanskelig å tolke, men det er anbefalt at du tester deg for SARS-CoV-2 før du eventuelt går på skole/jobb.
    
 • Hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme.
   
 • Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19 test før de vender tilbake til skole eller arbeid.

Har du nyoppståtte luftveissymptomer? (Flytskjema til nedlastning) Skjemaet gjelder for alle, også de som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19 tidligere.

Til deg som har tatt koronatest

Her finner du informasjon om hva som gjelder for deg som har tatt koronatest. Informasjonsskrivet er en kortversjon av mer detaljert informasjon som finnes i koronaveilederen.

Informasjonsskriv til deg som har tatt koronatest

Ta koronasjekk på nettet

Sjekk hvilke råd og tiltak som gjelder for deg på nettsiden koronasjekk.no

Nettsiden driftes av leger og sykepleiere og er til en hver tid være 100 % i samsvar med råd og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Nærkontakt

Du er nærkontakt hvis du har hatt mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt, for eksempel håndhilsning eller klemming, med en som er bekreftet smittet av korona. Nærkontakter skal i karantene i 10 dager fra den dagen de hadde kontakt med en smittet. Vi minner om at når du er i karantene skal du heller ikke oppsøke andre personer som er i karantene. 

Smittekarantene, ventekarantene og isolasjon

På Helsenorge.no kan du lese mer om definisjonen på smittekarantene, ventekarantene og isolasjon. Her står det godt forklart hvordan du skal forholde deg, samt gode råd om du blir satt i karantene eller isolasjon. Les mer om karantene og isolasjon ved koronavirus her.

Både smittekarantene og ventekarantene er lovpålagt og må oppfattes som et påbud, ikke et råd eller en henstilling.

Smittestopp

Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke. Appen har 16-års aldersgrense. Vi anbefaler alle å laste ned appen og på den måten bidra til å begrense smitten.