Gode råd til foreldre om barn og unge med virusinfeksjoner

Gjerstad legekontor opplever stor pågang  fra bekymrede pasienter med luftveissymptomer, spesielt blant barn og unge. Det dreier seg hovedsakelig om ufarlige virusinfeksjoner som gir feber, snørr og hoste i noen dager før det går over av seg selv. Les mer for konkrete råd og tips:

Råd og tips

  • Ved feber: Ha Paracet og Ibux/Nurofen hjemme. Start med Paracet. Har ikke det god nok effekt, kan man supplere med Ibux/Nurofen. Rikelig med væskeinntak er viktig. I tillegg er det viktig at en ikke har på for mye klær, og en kan gjerne skru ned varmen i rommet eller bruke fuktige omslag for å få ned feber. 
  • Vi ser at mange barn, særlig 1 og 2-åringer kan få høy feber. Både 39 og 40 er vanlig, og de kan være temmelig snørrete, sutrete og ha dårlig matlyst, uten at de blir alvorlig syke. Symptomene går ofte over etter noen dager. 
  • Så lenge allmenntilstanden er rimelig grei, og man får i seg rikelig med væske og ikke har pustebesvær, er det vanligvis ingen grunn til bekymring, selv om feberen varer noen dager. 
  • Dersom personen får dårlig allmenntilstand (blir veldig slapp eller sløv), eller får økt pustebesvær, bør man konferere med fastlegen.