Kort historie om Gjerstad

Gjerstad kommune ligger helt øst i Agder, ved grensen til Telemark. Nabokommunene til Gjerstad er Risør, Kragerø, Drangedal, Nissedal og Vegårshei. Det er kort vei til fjell og vidde, kun en halvtimes kjøretur til svaberg og hav og et mangfold av fritidsaktiviteter. Gjerstad stasjon og nær avstand til hovedfartsåren E-18 gjør Gjerstad lett tilgjengelig.

Størsteparten av bebyggelsen ligger rundt Gjerstad-vassdraget. Tettbebyggelsen er ved administrasjonssenteret Gjerstad samt på Brokelandsheia, Fiane og Sunde. Gjerstad kommune har et innbyggertall på ca 2.500 personer. Kommunens areal er på 323 kvadratkilometer.

De fleste sysselsatte i Gjerstad kommune arbeider i småindustri, servicenæringer, transport og jord- og skogbruk. Skogavvirkingen er betydelig i Gjerstad, og det er bl.a. trevarefabrikk, mekaniske verksteder og kjettingfabrikk i kommunen. Gjerstad er også stasjon på Sørlandsbanen.
Mesteparten av landskapet består av skogdekkede åser, som er høyest i den nordvestlige delen av kommunen. Høyeste punkt er Marishei, 572 m.o.h. Jordbruksarealet ligger omkring Gjerstad-vassdraget sentralt i kommunen, og på Trydal i nord.

På tettstedet Fiane var Egeland gamle jernverk i drift i perioden 1706-1885. Boliger fra driften ligger fremdeles her, og flere er restaurert og i bruk som ferieboliger. Den gamle Holmen gård i øvrebygda var i en årrekke kurssted for Norges Husflidslag.
Gjerstad kirke er en bindingsverkskirke fra 1848.

Ved Almuestaua er det en minnestein over matematikeren Niels Henrik Abel, som vokste opp her.